I denne boka inviterer den prisbelønnede fotografen Pål Hermansen oss med på en tidsreise i fotsporene til de første landskapsfotografene, på jakt etter storslåtte motiv. Langs de gamle reiserutene både oppdager og gjenoppdager vi fosser, fjorder og fjell på Vestlandet. Vi ser gamle fotografier opp mot nye og legger merke til hvordan stedene forandrer seg i ulikt tempo – og sammen danner de et nytt bilde av en landsdel som fremdeles er et av Norges vakreste reisemål.
I andre halvdel av 1800-tallet kom de første turistene til Norge. Britiske lakselorder, keisere, forskere og fjellklatrere oppsøkte Odda, Geiranger, Lærdal og Balestrand på jakt etter nye opplevelser og inntrykk. De reiste til fots og med hest, og senere på et rikt nett av dampskipsruter langs fjordene. Fra 1883, etter åpningen av Vossabanen, kunne turistene enkelt reise med tog fra Bergen til de små bygdene langs jernbanesporet – også om vinteren. Her fant de det de søkte etter: Vakker, vill og urørt norsk natur, ulikt noe annet de hadde sett før.
Hva tenkte han på, den tyske turisten som for over 150 år siden stirret opp mot de bratte fjellene som stuper ned i Geirangerfjorden? Kanskje hadde han året før sett fotografier av dramatiske fosser og glitrende isbreer – og nå hadde han reist til Norge og Vestlandet for å se dem med egne øyne. Også dagens turister søker til Vestlandet for å oppleve den unike naturen. Men er den den samme?
Bli med og gjenoppdag Sognefjorden, Stalheimskleiva, Odda, Geiranger, Lærdal, Balestrand og mye mer, før og nå.