Vi må alle sove. Søvn er en biologisk nødvendighet. Det er derfor lett å tenke seg at en opp gjennom historien har sovet på samme måte som vi gjør i dag. Ser vi tilbake på søvnens kulturhistorie, får vi et langt mer nyansert bilde av hvordan det biologiske søvnbehovet har vært tilpasset ulike tider og ulike sammenhenger.

I boka får vi bli med helt tilbake til 1700-tallet, både til bygd og til by, og se hvor ulikt søvnen har artet seg. Hvordan vi opp gjennom tidene sov på veggfaste benker i de gamle årestuene, i slagbenker på kjøkkenet, i fjøshalmen og de heldige få i store himmelsenger – både naken og påkledd. Og som regel har en hatt selskap i sengehalmen, ikke bare av andre mennesker, men av rotter og mus, lopper og lus.

Samtidig er det stor kontrast mellom 1700-tallsbonden døgnrytme og dagens søvnideal om et langt, sammenhengende nattlig leie.

I denne boka tar forfatter Bjørn Sverre Hol Haugen oss med på ei reise tilbake i tid, og inn i søvnens forunderlige verden. Han viser oss det universelle ved søvnen, og hvordan den er umulig for oss mennesker å kontrollere. Han utforsker overgangen mellom våken tilstand og søvnen, og tar oss med gjennom drøm og mareritt. Og ikke minst skriver han om de søvnløsene nettene der alt kan skje.

2022
Bokmål
17,0 x 24,0 cm
384 sider
Trådinnbunden, strukturpreg, foliepreg, leseband.
Klimanøytral bokproduksjon

Formgjeving: Øystein Vidnes

ISBN 9788279592334

Sagt om boka:

«Du bør ønske deg noen våkenetter hvor du kan gi deg hen til denne rikholdige fortellingen om søvnens kulturhistorie. […] Det hele er så vakkert utformet at designer Øystein Vidnes må nevnes, og forlaget Skald må æres.»

«Genialt! Prektig og flott bok utstyrsmessig. Det er grunn til å glede seg over Bjørn Sverre Hol Haugens bok. Han lar noe livsviktig rykke lenger frem i bevisstheten slik at vi kan lese, lære og oppleve noe om søvn og søvnens betydning for våre liv.»

«Dette er ingen søvndyssende kulturhistorie, tvert imot! Bjørn Sverre Hol Haugen skriver innsiktsfullt og underholdende om søvnens mangefasetterte historie i Norge.»

«The book offers a grand tour of the cultural history of sleeping and bed practices in pre-industrial Norway – laid out as one big and textual open-air museum, where one can visit the different regional customs and social classes. As the story-telling tour guide, Hol Haugen performs as a profoundly knowledgeable museum professional as well as a reflecting ethnologist.»

«Søvn er ei virkelig velskrevet bok […]. Bildene i boka er valgt med stor omhug, de reflekterer det rike kulturhistoriske innholdet i teksten på en utmerket måte.»

Handlekorg
Lukk
Handlekorga er tom.
-+
Tittel
Tal
Pris

Totalt: NOK

MVA utgjer NOK

Fri frakt i Noreg

Send inn manus
Lukk
Kjøpsvilkår
Lukk
Foreign rights
Lukk