På 1960- og 1970-talet dokumenterte fotografen Hans Kr. Bukholm tradisjonene rundt oselvarbåten, Norges nasjonalbåt. Han har besøkt flere oselvarbyggere, fotografert og intervjuet dem. Nå deler han dette helt unike bilde- og opptaksmaterialet i denne boken der Anette Thorsheim har vært en viktig medarbeider i billedredaksjon og tekstutforming.

Tekstene til bildene er fra taleopptak av gamle kilder som ikke lenger lever: Alfred Søvik (1907–1977) som var femte generasjons båtbygger med nedarvet kunnskap. Båtforsker Øystein Færøyvik (1917–2014) har bidratt med informasjon om båttypene langs kysten, mens Nils I. Selstø fra Telavåg, Anton A. Eide fra Eide i Fjell og Jonas J. Herdlevær fra Øygarden er utvalgte representanter for den tradisjonelle bruken av oselvar helt ute ved havgapet. De tre var avhengige av båten til krevende bruk på åpent hav året rundt, og gir ved sine uttalelser et bilde av oselvaren i en hverdag så annerledes og krevende at det er vanskelig å forestille seg. Dette livet ligger fjernt fra oss i sin barske virkelighet, men er likevel bare et par generasjoner før oss i tid.

Siden den gang er kulturlandskapet langs kysten vår i stor grad endret. Det åpne lyngheilandskapet har grodd igjen, gamle naust og brukshus er revet og modernisert, og tradisjonell båtbruk og bygging har måttet vike for motor og plast. Med Bukholms suverene foto får vi en smak av det gamle livet, i og utenfor båtbyggerverkstedet. Tradisjoner som var en hårsbredd fra å gå tapt, er med presisjon dokumentert gjennom bilder som også i dag holder teknisk mål, takket vere den på 1970-tallet revolusjonerende Kodachrome-filmen. Boken inneholder også autentiske bildene i sorthvitt, tatt av fiskerikonsulent Thor Iversen (1873–1953) og Kristian Bing (1862–1935).

I 2016 ble oselvarkulturen og Oselvarverkstaden, som det første skandinaviske bidraget, satt på UNESCO sin liste over immateriell kulturarv.

2018
Bokmål
30,5 x 28,3 cm
176 sider
Innbunden med tråd, gullfoliepreg på omslaget.

Formgjeving: Øystein Vidnes
Foto: Hans Kr. Bukholm

ISBN 9788279592839

Sagt om boka:

«Fin lesning og praktfulle bilder, en solid tilvekst til litteraturen om norske småbåter. Anbefales.»

«Denne visuelt praktfulle boken i storformat er kunnskapsoverføring som lett kunne gått tapt – hadde det ikke vært for Hans Kr. Bukholm. […] Boken i seg selv kan nærmest regnes som et stykke kulturarv.»

«Ikke nok med at biene dør ut. Det gjør også norske tradisjonsbærere. […] Innsamlingen er i en klasse for seg.»

Handlekorg
Lukk
Handlekorga er tom.
-+
Tittel
Tal
Pris

Totalt: NOK

MVA utgjer NOK

Fri frakt i Noreg

Send inn manus
Lukk
Kjøpsvilkår
Lukk
Foreign rights
Lukk